Wat zijn oefeningen uit het dagelijks leven?
Oefeningen uit het dagelijks leven, oftewel: "Practical Life" is een term die werd geïntroduceerd door Maria Montessori om een specifieke categorie van activiteiten te beschrijven die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om het dagelijks leven te beheersen. Deze activiteiten omvatten taken zoals het aankleden, eten, schoonmaken, en het beheersen van sociale vaardigheden zoals begroeten en afscheid nemen.
Montessori geloofde dat de oefeningen uit het dagelijks leven kinderen helpen bij het ontwikkelen van onafhankelijkheid, coördinatie, zelfbeheersing, concentratie en persoonlijke verantwoordelijkheid. Ze benadrukte het belang van deze activiteiten in het Montessorionderwijs en beschouwde ze als een integraal onderdeel van het lesplan.
Voorbeelden van oefeningen uit het dagelijks leven zijn onder meer: Leren om tafels te dekken en af te ruimen, schoonmaken van hun omgeving, zichzelf aankleden en uitkleden, leren om knopen vast te maken en ritsen te sluiten, zichzelf te verzorgen, zoals tanden poetsen en handen wassen, koken en bakken, tuinieren, het vouwen van kleding of handdoeken, leren hoe ze hun eigen schoenen kunnen vastmaken, het verzorgen van planten en dieren.
Oefeningen uit het dagelijks leven zijn niet alleen een manier om kinderen te helpen bij het beheersen van dagelijkse vaardigheden, maar ook een manier om hen te betrekken bij hun omgeving en hen te helpen bij het ontwikkelen van een gevoel van eigenwaarde. Deze activiteiten worden vaak beschouwd als de basis van het Montessorionderwijs en spelen een cruciale rol in het helpen van kinderen om zich te ontwikkelen tot onafhankelijke en zelfverzekerde individuen.

















Tips voor het integreren van oefeningen uit het dagelijks leven in je onderwijs
Bereid de omgeving voor
Zorg ervoor dat alle materialen en gereedschappen die nodig zijn voor de activiteit, klaar zijn voor gebruik. Plaats ze op een plek waar kinderen gemakkelijk bij kunnen.
Demonstreer de activiteit
Laat de kinderen zien hoe de activiteit moet worden uitgevoerd en bespreek de stappen met hen. Leg uit waarom deze activiteit belangrijk is en hoe het hen kan helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden.
Laat kinderen het zelf proberen
Geef kinderen de kans om de activiteit zelf te proberen, zonder te veel interventie van jou als leerkracht. Bied ondersteuning en begeleiding waar nodig, maar laat kinderen hun eigen fouten maken en hun eigen oplossingen vinden.
Geef positieve feedback
Moedig de inspanningen en prestaties van kinderen aan en geef positieve feedback. Laat zien dat je hun werk waardeert en help hen hun zelfvertrouwen te vergroten.
Verander de activiteit
Zorg voor variatie in de activiteiten en pas ze aan aan de leeftijd en vaardigheden van de kinderen. Dit helpt kinderen geïnteresseerd en betrokken te blijven bij het leren van praktische vaardigheden.
Integreer oefeningen uit het dagelijks leven in het dagelijks leven
Moedig kinderen aan om de vaardigheden die ze hebben geleerd toe te passen in hun dagelijkse routine. Geef ze bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om zelf te kiezen wanneer ze gaan eten of om de tafel te dekken en af te ruimen.
Laat kinderen de activiteiten kiezen
Geef kinderen de vrijheid om de activiteiten te kiezen waaraan ze willen werken. Dit helpt hen hun eigen interesses te ontdekken en moedigt hen aan om actief betrokken te zijn bij hun eigen leerproces.
Blijf geduldig en flexibel
Geef kinderen de tijd en ruimte om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben. Houd er rekening mee dat sommige kinderen meer tijd nodig hebben dan anderen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Wees flexibel en pas de activiteiten aan om aan de behoeften van individuele kinderen te voldoen.