sensory play

Wat wordt verstaan onder sensory play in het Montessorionderwijs?

Maria Montessori heeft geen specifieke term "sensory play" gebruikt in haar pedagogische benadering. Echter maakt het Montessorionderwijs gebruik van zintuiglijk materiaal en activiteiten om de zintuigen van kinderen te stimuleren en hun tastzin, gehoor, zicht, smaak en reuk te ontwikkelen. Het Montessorimateriaal is ontworpen om kinderen de mogelijkheid te geven om door middel van tasten, kijken, luisteren en ervaren de wereld om hen heen te ontdekken en te leren.
In het Montessorionderwijs worden zintuiglijke activiteiten aangeboden als onderdeel van het praktische leven, sensorisch materiaal en andere lesactiviteiten. Deze activiteiten zijn ontworpen om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun zintuiglijke waarneming, fijne motoriek, concentratie, observatievaardigheden en cognitieve ontwikkeling.
Sensory play, in bredere zin, verwijst naar speelse activiteiten waarbij kinderen zintuiglijke ervaringen opdoen, zoals het spelen met zand, water, klei, texturen, geuren, en geluiden. Hoewel Maria Montessori geen specifieke term hiervoor heeft gebruikt, kunnen zintuiglijke activiteiten en sensorisch spel wel aansluiten bij de filosofie van het Montessorionderwijs door kinderen de mogelijkheid te bieden om te experimenteren, ontdekken en leren door middel van hun zintuigen.
Tips om sensory play te implementeren in de montessoriklas

Kies de materialen zorgvuldig 
Selecteer (Montessori)materialen die specifiek gericht zijn op het stimuleren van zintuiglijke waarneming, zoals de geurflesjes, de stoffendoos en de geluidskokers. Zorg ervoor dat het materiaal veilig en geschikt is voor de leeftijd van de kinderen.
Creëer een sensorische hoek
Richt een speciale hoek in de klas in waar kinderen zintuiglijke activiteiten kunnen verkennen. Plaats daar materialen zoals zand, water, rijst, bonen, klei, scheerschuim, en verschillende texturen. Zorg voor gereedschappen zoals lepels, trechters, zeven, en andere manipulatiemiddelen die de zintuigen stimuleren.
Integreer zintuiglijke ervaringen in andere activiteiten
Voeg zintuiglijke elementen toe aan andere Montessori-activiteiten. Bijvoorbeeld, maak een bloemschikwerkje met geurende bloemen laat kinderen texturen ontdekken bij het sorteren van materialen, of gebruik muziekinstrumenten in de muzieklessen.
Stel thematische zintuiglijke bakken samen
Maak thematische bakken met verschillende sensorische materialen. Bijvoorbeeld, een herfstbak met bladeren en dennenappels, een bak met schelpen en zand voor een strandthema, of een bak met gekleurde rijst en plastic dieren voor een boerderijthema. Laat kinderen vrij verkennen en ontdekken.
Moedig open-ended spel aan
Stimuleer kinderen om vrij te experimenteren en te spelen met de zintuiglijke materialen. Moedig hen aan om te onderzoeken, te voelen, te ruiken, te luisteren en te observeren. Geef ze de vrijheid om hun eigen ontdekkingen te doen en hun creativiteit te uiten.
Bied tijd en ruimte
Reserveer regelmatig tijd in het schema van de klas voor zintuiglijke activiteiten. Zorg voor voldoende ruimte waar kinderen vrij kunnen bewegen en de materialen kunnen verkennen zonder zich beperkt te voelen.
Begeleid het proces
Observeer en begeleid de kinderen tijdens hun sensorische spel. Stel open vragen, moedig beschrijvende taal aan, en nodig hen uit om hun waarnemingen te delen. Moedig ook samenwerking en sociale interactie aan wanneer kinderen samen spelen met de sensorische materialen.
Door deze tips toe te passen, kun je zintuiglijke ervaringen integreren in de Montessoriklas en kinderen de mogelijkheid bieden om hun zintuigen te ontwikkelen, hun creativiteit te uiten en te genieten van sensorisch spel.
Back to Top